Köz-biztonság

2011.06.26. 19:31

Köz-biztonság nem csak attól lehet, hogy a rendőrség jól végzi a dolgát, hanem attól is, hogy maga a közösség ad biztonságot.

A héten látogatást tettem, Dorosz Dávid barátommal, aki az országgyűlés rendészeti bizottságának tagja, a kerületünk rendőrkapitányánál, dr. Paál Péter György rendőralezredes úrnál, hogy tájékozódjunk a közbiztonságról. Dávid röviden ismertette az LMP rendőrségi koncepcióját, majd áttértünk arra mi a helyzet a kerületben.

A helyzet nem valami rózsás. Persze ha más kerületekhez, más városokhoz hasonlítjuk, akkor nincs nagy probléma, de én nem hasonlítgatni szeretnék, hanem azt, hogy mindenki biztonságba érezze magát itt. A probléma forrása pedig nem más mint a létszámhiány. És ezt még a kerületben szaporodó köztéri kamerák sem pótolják. Egyetértettünk abban a kapitány úrral, hogy ugyan a kamerák segítenek visszaszorítani a bűnelkövetést, de csak egy bizonyos ideig. Az igazi megoldás olyan közterületi jelenlét lenne, ami kiszámíthatatlan a bűnözőknek, olyan rendőrök, akik ismerik a környék boltosait, közös képviselőit, polgárőreit és természetesen az ott lakók nagy részét is. Legjobb esetben még ott is laknak a környéken. Ezt hívjuk közösségi rendőrségnek, ahol a helyi közösség tudja meghatározni mivel és hogy előzze meg a bűncselekményeket.

Sajnos azonban ehhez rendkívül kevés a rendőr és a szolgálatot teljesítők átlagéletkora nem éri el a 24 évet. Ennek okai, hogy mind erkölcsileg mind anyagilag nincsenek megbecsülve. Ez mostanában fokozottan igaz... Ezen persze csak állam bácsi tud változtatni. Mi itt a kerületben annyit tudunk segíteni, hogy a helyi polgárőrség révén, önkéntes alapon kisegítjük a rendőrséget. Illetve még egy nagyon fontos dologgal: Odafigyelünk egymásra, egymás értékeire!!! Nagyon jó lenne életet lehelni olyan kezdeményezésekbe, mint a Szomszédok Egymásért, vagy a Szülők Egymásért Mozgalmak. Ha a bűnözők azt tapasztalják, hogy ez egy olyan kerület, ahol nem közönyösek egymás iránt az emberek, hanem odafigyelnek egymásra, akkor tudni fogják, hogy itt jóval nehezebb lopni, rabolni és messzi el fognak minket kerülni!  

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr833016739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása