Az atomenergia

2012.07.07. 11:56

Olvastam az internyeten, hogy emberi mulasztás okozta a Fukusimai tragédiát (http://index.hu/kulfold/2012/07/05/emberi_hiba_okozta_a_fukusimai_katasztrofat/) Arra gondoltam, hogy megosztom ezzel kapcsolatos gondolataimat, mert még soha nem beszélgettem erről a barátaimmal.

Bevallom, én nem tartozom az LMP-n belül azokhoz a mélyzöldekhez, akik az atom szó kiejtése hallatán már veszik is elő a láncokat és keresik a legközelebbi sínpárt, ahová odaláncolhatják magukat. Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy Paks milyen szerepet játszik jelenleg az ország energiaellátásában. Osztom azt is, hogy még mindig jobb az atomenergia, mint a régi elavult és sokkal jobban szennyező szén vagy gázerőművek. Mégis intő jel ez a cikk!

Mindaddig, amíg ki tudjuk zárni az emberi tényezőket az atomerőművek működtetéséből (és mondjuk biztonságosan tudnánk elhelyezni az elhasznált fűtőelemeket), addig tök jó. De mind Csernobil, mind most Fukusima azt bizonyítja, hogy ezt nem tudjuk garantálni! Mindig lesz egy Béla, aki nem figyel, elalszik, kimegy cigizni vagy csak egyszerűen elbambul és kész... Ez pedig olyan katasztrófákhoz vezet, amiknek rövid és hosszútávon sem tudjuk megjósolni a következményeit.

Ezek tudatában nehezen tudom értelmezni a kormánynak (MVM-nek) azt a törekvését, amit egy sokmilliárdos reklámkampánnyal is megdob, hogy költsünk el bazi sok pénzt egy új Paks létesítésére, amit majd oroszok építenek és oroszok szállítják hozzá a cuccot, hogy aztán legyen nekünk sokért áramunk. Lehet, hogy ha ugyanabból a bazi sok pénzből részben a megújuló energiaforrások fejlesztésére, részben energiafelhasználást csökkentő beruházásokra költenénk, akkor mindenki jobban járna: A zembereknek hosszútávon kevesebbet kellene fizetni fűtésre, villanyra, nem függenénk más (orosz)országtól az energiaellátás terén és nem mellesleg óvnánk a környezetünket a beláthatatlan következményektől. Szerintetek mi éri meg jobban?

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr884630592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása