Bíztam benne, hogy most végre lesz alkalmam megfogni az önkormányzatot, lesz valami amibe bele tudok kötni jogosan.
 
Aztán mikor beértem az első volt, hogy közölték: A vitatott napirendi pontot levették a napirendről. A nyílt összecsapás elmaradt és megint csak a pozitív szavak maradtak. Elfogadtuk a már korábban említett vagyonrendeletet, lehetőség lesz a későbbiekben arra, hogy a kerület honlapján keresztül mindenki véleményezhesse a rendelettervezeteket, elfogadtuk a kerületi AngyalZöld zöldfelületi stratégiát, az idősügyi koncepciót és az egészségügyi koncepciót. Mindent egyhangúlag.
 
De térjünk vissza a levett napirendi pontra. A téma talán sokak számára kevésbé érdekes, ellenben tanulságos lehet. A Dózsa György u. - Tüzér u. - Taksony u. - Kassák Lajos u. által határolt terület Kerületi Szabályozási Tervének módosítása. Erre azért van szükség, hogy a későbbiekben oda irodaházat építsenek. A konfliktus oka az volt, hogy ezzel kapcsolatban tartottak egy lakossági fórumot a környéken lakóknak. Igazán egy házat érint ez a dolog és onnan ott is volt kb. 10 lakó. Ők elmondták aggályaikat: Nem szeretnék, ha túl magas lenne az épület, félnek a megnövekedő forgalomtól és az ezzel együtt járó környezetszennyezéstől stb... Akkor ott sok mindenre ígéretet kaptak, de az előterjesztésből végül úgy tűnt, hogy nem vették figyelembe aggodalmaikat.
 
Írtak egy levelet az önkormányzatnak és a képviselőknek. Én ennek hatására felvettem velük a kapcsolatot és kimentem megnézni a helyszínt. Beszéltem az ott lakók képviselőjével, később kikértem a lakossági fórum jegyzőkönyvét majd megfogalmaztam néhány kérdést az alpolgármester úrnak és a főépítész úrnak:
 
1. A lakossági fórumon elhangzottak ellenére miért történik változás
az építménymagasság besorolása kapcsán?
2. Történt e előzetes szakértői felmérés, hogy a jövőben felépülő két
irodaház (Skanska és az amiről most beszélünk) és a hozzájuk tartozó
több száz parkoló milyen forgalomnövekedést eredményez a környéken?
3. Történt e előzetes szakértői felmérés, hogy a különböző magasságú
épületek milyen változást okoznak a meglévő természetes
szélcsatornába?
4. Milyen intézkedéseket tervez a kerület, hogy a megnövekedett autós
és gyalogos forgalom után is biztosítani tudja a környéken élők
nyugalmát, mind nappal, mind éjszaka? (a Kassák L. u. forgalma miatt a
játszótérre való biztonságos átjutás, éjszakai hangoskodások
csökkentése)
5. Milyen tervei vannak az önkormányzatnak a környéken élők
kompenzálására, ha és amennyiben a bekövetkezett kedvezőtlen
változások (megnövekedett forgalom, kevesebb napfény és emiatt
magasabb fűtésszámlák) hatására ingatlanjaik értéke csökken?
 

Ezek után döntött úgy alpolgármester úr, hogy az előterjesztést leveszi a napirendről. Főépítész úr elmondása szerint további vizsgálatokat készítenek a benapozással, forgalomnövekedéssel kapcsolatban és ezek anyagát megküldik a lakóknak.

Én a következő levelet kaptam ma reggel az ottani lakóktól:

"Tisztelt Szabados Úr!
Minden érintett nevében köszönöm, hogy az ügy iránt érdeklődést tanúsított, és azt felkarolta. Az előterjesztés visszavonása pillanatnyilag a legjobb megoldás és az elérhető legnagyobb eredmény volt, ami az Ön segítsége nélkül biztosan nem lett volna lehetséges.
Feltételezem, hogy lesz még folytatás, mert nem gondolom, hogy ilyen könnyen feladná az építtető... Ebben az esetben továbbra is számítunk a segítségére.
Köszönettel és üdvözlettel"

Én ezt azonban másképp gondolom. Lehet, hogy egy kicsit volt szerepem a visszavonásban, de sokkal inkább az számított, hogy a lakók maguk léptek fel a saját érdekükben. Nagyon fontos, hogy szerepet vállaljunk saját környezetünk alakításában és ha kell tiltakozzunk, de ha kell ötletekkel, jó kezdeményezésekkel is vállaljunk szerepet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr683029754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stav79 2011.07.01. 12:05:17

Elnézést a kinézetért! 1 órás vacakolás után sem tudtam egységesebbre szerkeszteni.
süti beállítások módosítása